(GER) Niemcy w 2. edycji

Dębek
Posty: 115
Rejestracja: 10 wrz 2015, o 20:02

Re: (GER) Niemcy w 2. edycji

Postautor: Dębek » 6 lis 2016, o 10:29

Mnie w sumie najbardziej interesuje, czy potwierdzi się zapis z nowego RB, że regularne niemiaszki z mid-late war będą mogły biegać z dwoma LMG. Dostałem parę dni temu info, że moja książka już w drodze.
Ayo Gorkhali !!!

Awatar użytkownika
Max
Posty: 590
Rejestracja: 17 lis 2014, o 13:12

Re: (GER) Niemcy w 2. edycji

Postautor: Max » 6 lis 2016, o 11:14

Nie mogą. Jest dokładnie tak, jak w podręczniku armii z 1 ed.

Awatar użytkownika
Telamon
Posty: 1615
Rejestracja: 27 gru 2014, o 16:05
Lokalizacja: Kraków / Zakliczyn

Re: (GER) Niemcy w 2. edycji

Postautor: Telamon » 6 lis 2016, o 11:23

1) Tiger Fear (na PzIV G/H/J, Pantera, Tygrys, Tygrys II, Jagdpantera, Jagdtygrys) - oddział przeciwnika (nie tylko piechota) w polu widzenia pojazdu z tą zasadą ma "dodatkowy" pin marker podczas wykonywania rozkazów, z wyjątkiem strzelania, jeśli strzelamy w pojazd z Tiger Fear.


Podobają mi się te zmiany... choć są dość kosmetyczne jak na nowy kodeks.
Vae Victis 15mm

Chcesz abym pomalował twoje figurki? Pisz.

Awatar użytkownika
rilian
Posty: 1351
Rejestracja: 17 lis 2014, o 10:24

Re: (GER) Niemcy w 2. edycji

Postautor: rilian » 6 lis 2016, o 12:42

Ja przyznam szczerze, że nie rozumiem działania tej zasady. Znaczy, że jeśli deklaruję 'advance' i deklaruję, że będę strzelał w dany czołg, to dostaję pina? Jeśli robię advance i strzelam w coś innego, to nie dostaję? Czy dostaję pina wszystkim w polu widzenia takiego 'tygryska', chyba, że wydam rozkaz 'fire'? Jakiś właściciel kodeksu mógłby zacytować tą zasadę w oryginale? U nas, w 3-mieście Niemiaszków jest od zatrzęsienia i 90% bitew gram właśnie z nimi, także jestem mocno zaintrygowany tą zasadą (zwłaszcza, że na early nie gra Niemcami nikt:/)

Olgierd
Posty: 245
Rejestracja: 13 sie 2015, o 20:29

Re: (GER) Niemcy w 2. edycji

Postautor: Olgierd » 6 lis 2016, o 12:55

"All enemy units that have line of sight to one or more Greman vehicles with the Tiger fear special rule suffer from Tiger fear. Units suffering from Tiger fear count as having one extra pin marker on them when taking any order test, except if ordered to Fire against a vehicle causing Tiger fear. Note that this penalty also affects units without any pin marker, which must therefore take an order test on -1 morale to execute orders even if they have no pin markers."

Czyli najprościej ujmując działa na każdy oddział który widzi pojazd z Tiger fear i chce wykonać dowolny rozkaz poza Fire w dany pojazd. Tak samo jest zaznaczone, że musi być rozkaz fire więc advance i strzał w czołg = zdajesz test, Fire w czołg = nie zdajesz testu ;)

Awatar użytkownika
Kastor
Posty: 1329
Rejestracja: 17 lis 2014, o 10:29

Re: (GER) Niemcy w 2. edycji

Postautor: Kastor » 6 lis 2016, o 13:01

rilian pisze:Ja przyznam szczerze, że nie rozumiem działania tej zasady. Znaczy, że jeśli deklaruję 'advance' i deklaruję, że będę strzelał w dany czołg, to dostaję pina? Jeśli robię advance i strzelam w coś innego, to nie dostaję? Czy dostaję pina wszystkim w polu widzenia takiego 'tygryska', chyba, że wydam rozkaz 'fire'? Jakiś właściciel kodeksu mógłby zacytować tą zasadę w oryginale? U nas, w 3-mieście Niemiaszków jest od zatrzęsienia i 90% bitew gram właśnie z nimi, także jestem mocno zaintrygowany tą zasadą (zwłaszcza, że na early nie gra Niemcami nikt:/)

Odwrotnie. Po pierwsze, nie dostajesz pina, a jesteś traktowany jakbyś miał pina więcej, nawet jeśli żadnego nie masz. To ważne. Mając zero pinów musisz zdać Morale jak na jednym pinie, ale NIE DOSTAJESZ TEGO PINA, nie wozisz go ze sobą, nie dokładają ci się kolejne, nie możesz go zrzucić, etc. Po prostu masz "aktualne piny + 1".

Po drugie, dzieje się tak dopóki masz line of sight do "strasznego czołgu niemieckiego, na mus Tygrysa!", o ile nie strzelasz do niego. Czyli jeśli widzisz "Tygrysa", użyjesz Run i cofniesz się za budynek - musisz zdać Ld żeby to zrobić, nawet jeśli nie masz pinów. Jak masz, to na tylu pinach co leżą przy oddziale +1. W następnej aktywacji już go nie widzisz, to działasz normalnie. Jeśli jednak używasz Fire i celem jest "straszny czołg", to się "nie boisz", działasz normalnie. Jeśli strzelasz w niego, ale użyłeś Advance, to się boisz.

Prosta zasada i fajna.
Threefold Brush - malujemy na zlecenie, tanio / szybko / ślicznie (wybierz dwa ;) ). Wysyłka na Polskę i cały świat.

Awatar użytkownika
rilian
Posty: 1351
Rejestracja: 17 lis 2014, o 10:24

Re: (GER) Niemcy w 2. edycji

Postautor: rilian » 6 lis 2016, o 13:07

Dzięks. Wszystko jasne.

Zasada może i fajna, ale na pustynnym stole mega mocna. Kolejny argument dla mnie, żeby umawiać się na konkretne selektory:P No i za braniem jednak pełnych oddziałów inexpów, bo przerzut morale będzie jeszcze więcej wart niż do tej pory. Chyba koniec z fajnymi 8-mkami inexpów i pora się powitać z fajnymi 12-tkami:/

Awatar użytkownika
Telamon
Posty: 1615
Rejestracja: 27 gru 2014, o 16:05
Lokalizacja: Kraków / Zakliczyn

Re: (GER) Niemcy w 2. edycji

Postautor: Telamon » 6 lis 2016, o 13:21

Tak Panzer IV stał się najlepszym czołgiem w grze. :P
Vae Victis 15mm

Chcesz abym pomalował twoje figurki? Pisz.

Awatar użytkownika
ZBQJ
Posty: 130
Rejestracja: 17 lis 2014, o 11:24

Re: (GER) Niemcy w 2. edycji

Postautor: ZBQJ » 6 lis 2016, o 14:51

hmmm...
czyli widząc dwa "tygrysy" jest kumulacja? czyli +2?
wystawie 5 Pz IV w tank war w zwartej kolumnie i przeciwnik nawet nie drgnie z bonusem +5 pinów
2011-2017 Z-R-P
Space Wolves 22-2-1
Dogs of War 1-0-1
Sister of Battle 2-1-1
Chaos Warriors 2-1-1
Szwecja 4-2-4
Dust Tactics Axis 2-0-3
Fallschirmjäger 20-2-3

Awatar użytkownika
Kastor
Posty: 1329
Rejestracja: 17 lis 2014, o 10:29

Re: (GER) Niemcy w 2. edycji

Postautor: Kastor » 6 lis 2016, o 14:58

ZBQJ pisze:hmmm...
czyli widząc dwa "tygrysy" jest kumulacja? czyli +2?
wystawie 5 Pz IV w tank war w zwartej kolumnie i przeciwnik nawet nie drgnie z bonusem +5 pinów

Nigdzie nie jest napisane że się stackuje, ani że jest to modyfikator +1. To jest sztywne "jeden więcej niż masz faktycznie", a nie +1 za każdego widzianego "tygrysa". Więc nie, nie ma takiej opcji.
Threefold Brush - malujemy na zlecenie, tanio / szybko / ślicznie (wybierz dwa ;) ). Wysyłka na Polskę i cały świat.


Wróć do „Armie”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość