Aerograf

Benny
Posty: 6
Rejestracja: 16 gru 2015, o 20:56

Aerograf

Postautor: Benny » 22 kwie 2017, o 10:14

Czy taki zestaw nadaje sie na pierwszy aerograf? Czy powinienem szukać dalej? Oprócz bolta maluje samoloty w 1/72 i mam dość pędzla. Chciałbym zacząć zabawe aero.

http://magma.sklep.pl/product-pol-4744- ... ki-3L.html

Awatar użytkownika
raeone
Posty: 53
Rejestracja: 28 cze 2016, o 21:38

Re: Aerograf

Postautor: raeone » 22 kwie 2017, o 10:31

Kompresor jest ok. Aero jak to chinol, loteria. Możesz kupić i się rozpadnie od patrzenia albo kupić i używać x lat. Jak popróbujesz i aero jako narzędzie ci podejdzie i tak się przesiądziesz na lepszy sprzęt a ten zostawisz do robienia podkładu ;)

Awatar użytkownika
merry
Posty: 452
Rejestracja: 17 lis 2014, o 11:52
Kontaktowanie:

Re: Aerograf

Postautor: merry » 22 kwie 2017, o 14:00

Swoje doświadczenia z aerografami opisałem tutaj: https://4generals.blogspot.com/2016/12/ ... ierzu.html
Generalnie odradzam dorzuć 100 więcej i będziesz mieć super-duper aerograf, niezawodny, łatwy w obsłudze i ładnie malujący.

Awatar użytkownika
Snols
Posty: 92
Rejestracja: 11 lip 2016, o 18:05
Lokalizacja: Warszawa

Re: Aerograf

Postautor: Snols » 22 kwie 2017, o 20:40

Sprzedaj nerkę i kup H&S Evolution, najlepiej z dwiema dyszami. Jak kupisz chińczyka to więcej będziesz się na niego wkurzal niż żałował braku owej nerki

Noak
Posty: 425
Rejestracja: 17 lis 2014, o 16:41

Re: Aerograf

Postautor: Noak » 22 kwie 2017, o 21:09

Bez przesady, nie trzeba sprzedawać nerki. Sam zaczynałem od pseudi iwaty (TG-130) i do nauki jest w sam raz. Ale faktycznie polecam evolution, tego w ogóle nie można porównywac, to jak przesiadka z syrenki do mercedesa ( albo po boltowemu z T-26 do JS-2 ;) ).

drapichrust7
Posty: 36
Rejestracja: 25 sie 2015, o 09:49

Re: Aerograf

Postautor: drapichrust7 » 23 kwie 2017, o 08:53

Wiele osób poleca na początek chiński aero - żeby uczyć się obsługi na błędach. Moim zdaniem jeśli czujesz się "ogarnięty" technicznie i masz cierpliwość do sprzętu to możesz od razu iść w H&S. Dwie dysze (0.2 i 0.4 mm) to też dobry pomysł. W przypadku H&S niemal każdą część możesz kupić osobno - nawet jak coś popsujesz to nie musisz wymieniać całego aero.

Awatar użytkownika
rilian
Posty: 1351
Rejestracja: 17 lis 2014, o 10:24

Re: Aerograf

Postautor: rilian » 23 kwie 2017, o 09:30

Ja mam Evolution od kilku lat, jest to mój pierwszy aero. Nie wiem o co chodzi w aerografach 'do nauki', bo w tym praktycznie nie da się niczego popsuć. Ja zniszczyłem dyszę, bo tak mocno cisnąłem przy myciu igłą w dyszę, że po kilku miesiącach brutalnego dźgania lekko pękła. Kupiłem nową dyszę i od tamtej pory nie miałem żadnych problemów. Czytam o różnych dolegliwościach z farbami, czy sprzętem, a ja ich nigdy nie doświadczyłem. Mam czasem wrażenie, że jakbym do tego aerografu wepchnął kiełbasę, to bez przerywania pracy by zaczął malować na kolor kiełbasiany. Nigdy nie miałem problemów z doczyszczeniem czegoś, z precyzją pracy itp. a nie specjalnie się przejmuję i wlewam do środka różne rzeczy, myję sprzęt zwykłą wodą. Łatwy, przyjemny sprzęt, który nie sprawia problemów. Jedyną wadą jest cena i na początku było mi trochę żal, jak oglądałem zdjęcia ładnie pomalowanych figurek, które były malowane aero za 1/3 tej ceny, ale przestało mi być żal, jak przez te kilka lat korzystania poczytałem tu i tam o tym jakie ludzie potrafią mieć problemy. W większości to drobiazgi, ale u mnie te drobiazgi się nie zdarzają.

Awatar użytkownika
Marios
Posty: 1353
Rejestracja: 17 lis 2014, o 10:25
Lokalizacja: WarszaFka :P

Re: Aerograf

Postautor: Marios » 27 kwie 2017, o 15:07

Wczoraj miałem okazję pobawić się Ultrą + jakimśtamwiodącymproducentemkompresorów pewnego z naszych ulubionych forumowiczów i ...
moja Fengda ssssie. Jest naprawdę różnica w użytkowaniu. Ultra widać, że ma jakby mniej opcji, mały zbiorniczek, ale widać super spasowanie cześci, łatwy demontaż, dysza duża, da się z nią coś zrobić i nie jest tak wrażliwa jak w fengdach.
Do tego kompresor..., mam senco za ponad 700pln i niby jest cichy..., nope, tamtem jest lepszy, duuuużo lżejszy, mniejszy... i 2 razy tańszy.
Chyba wiem o co poproszę mikołaja na gwiazdkę ;)
Strażnik subiektywnie postrzeganego balansu i rozsądku.

Awatar użytkownika
rilian
Posty: 1351
Rejestracja: 17 lis 2014, o 10:24

Re: Aerograf

Postautor: rilian » 27 kwie 2017, o 15:13

A ja nie wiem o jakim producencie mówisz, a też bym chciał takie cuś, bo mój kompresor, to jakaś pomyłka...

Awatar użytkownika
Telamon
Posty: 1615
Rejestracja: 27 gru 2014, o 16:05
Lokalizacja: Kraków / Zakliczyn

Re: Aerograf

Postautor: Telamon » 27 kwie 2017, o 15:36

Tani, cichy kompresor z butlą?
Vae Victis 15mm

Chcesz abym pomalował twoje figurki? Pisz.


Wróć do „Modelarstwo”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość